VELD:Sportpark Orderbos: Orderbos 41, 7313 HN Apeldoorn
MEER INFORMATIE+ 31 (0)6 16016666

NieuwsTwee keer winnen, toch veel chagrijn bij de Monarchs

9 april 20240

Tyson Malaiholo - Apeldoorn Monarchs

De laatste Flag Football League Nederland (FFL) game day werd er voor de Monarchs een met veel gezichten. Hoewel de lach te zien was op de gezichten na twee late overwinningen, overheerste bij de meeste spelers toch het chagrijn van gemiste kansen, matige inzet en verloren wedstrijden. Een korte terugblik.

Nijmegen Pirates organiseren eerste editie van Treasure Bowl

Nijmegen Pirates organiseerde de eerste Treasure Bowl en werkte bij de uitvoer samen met de FFL. Liefst 18 teams waren hierbij aanwezig, waaronder twee teams uit Duitsland en een aantal gelegenheidsteams. In de voorrondes waren de Monarchs ingedeeld in een poule met de Hague Hyena’s II en het topteam Amsterdam Panthers I.

Hyena’s II angstgegner

De Hague Hyena’s II zijn al jaren een angstgegner voor de Monarchs. Alle wedstrijden zijn tot dusver ‘close’ geweest, maar nog nooit wisten de Apeldoorners te winnen. Ook dit keer zat de overwinning er niet in. Het ging niet eens zo slecht, maar de fouten die werden gemaakt werden door de Hyena’s genadeloos afgestraft. Met één touchdown verschil trokken de Monarchs aan het kortste eind: 19-12. Een klein lichtpuntje waren de mooie woorden van Hyena’s-coach Theo Dankers, die de Monarchs een compliment gaf over hun progressie.

Ingecalculeerde nederlaag

Tegen het topteam van de Panthers maakten de Monarchs zich geen illusies. Hoewel de Monarchs nooit écht slecht spelen tegen de Amsterdammers, werd er nog nooit van hen gewonnen. Deze zondag bleken de Panthers wederom te sterk. Hoewel de uitslag doet vermoeden dat het een walkover was (40-0), was het qua inzet en eigen progressie zowel aanvallend als verdedigend een zeer degelijke wedstrijd van de kant van de Apeldoorners.

Complimenten weinig waard tegen gelegenheidsteam

Van die inzet en progressie was niks terug te zien in de ‘losers poule’ waarin de Monarchs na de voorronde waren ingedeeld. Het gelegenheidsteam Carlijn’s Angels liep kinderlijk eenvoudig uit naar een 26-6 overwinning. Na deze pot vielen – zeer onwennig bij de altijd vriendelijke Monarchs – harde woorden. De wake-up call had pas in de tweede helft effect tegen de TD Tulips. Na een nog wat moedeloze eerste helft, ontwaakten de Apeldoorners en noteerde het wakkere team een 27-7 overwinning.

Monarchs ontwaken laat

Wakker en wel, verscheen het team sterk aan de start tegen het derde team van de Hyena’s. Al snel werd er een voorsprong gepakt. Toch leken de Hyena’s zich snel terug in de wedstrijd te vechten. Waar het niet dat de center van de Hagenezen al een feestje vierde, terwijl hij nog niet in de endzone was. De pull leidde daardoor niet tot een touchdown, maar een fourth down. De pass die daaruit voortkwam werd onderschept door Jasper Iking, die een pick-six dacht te maken. Hij had zich op zijn beurt in zijn enthousiaste run schuldig gemaakt aan flag guarding. Met nog een punt van de offense en een solide defense haalde de Monarchs de zwaarbevochten overwinning binnen: 13-6.

Harde woorden na teleurstellende game day

Coach Joshua de Laat keek met gemende gevoelens terug op de wedstrijddag: “Ik heb me dood geërgerd aan de getoonde inzet vandaag. Misschien was het de warmte, geen idee. We hadden ons voorgenomen om ons keihard naar de middenmoot te werken. Vooral van dat werken heb ik tegen een aantal tegenstanders weinig gezien vandaag. Het leek er op dat we tijdens een deel van de dag een totale collectieve off-day hadden. De twee overwinningen verzachten het leed enigszins. Het is duidelijk dat we na vandaag ontzettend veel huiswerk hebben meegekregen willen we onze ambitie waarmaken.”

Ook aanvallend captain Tyson Mailholo had een duidelijke boodschap richting zijn teamgenoten: “Ik speel hier wedstrijden om te winnen. Ik had niet het gevoel dat iedereen de wil had om te winnen. Dat irriteert me mateloos en moet echt anders. Ik begrijp de harde woorden dan ook wel die de coach had richting ons team. We kunnen en moeten beter en met meer focus voor de dag komen.”

Volgende wedstrijden

De volgende wedstrijddag die op het programma staat is een volledige weekend. Op 4 en 5 mei doen de Apeldoorn Monarchs mee tijdens King Bowl. Op zaterdag 25 mei zijn de Monarchs weer aanwezig tijdens NextGen Amsterdam, waar de Flag Football League Nederland de programmering voor verzorgt.

Foto: FellyGraphy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MEET THE MONARCHS

We zijn een competitieve en recreatieve American Football club. Op dit moment zijn de Apeldoorn Monarchs vertegenwoordigd in de Senior Flag Football-competitie van de Flag Football League Nederland (FFL).