VELD:Sportpark Orderbos: Orderbos 41, 7313 HN Apeldoorn
MEER INFORMATIE+ 31 (0)6 16016666

NieuwsVan de voorzitter: terug- en vooruitblik Apeldoorn Monarchs

23 december 20200

Uiteraard wil ik mij in de eerste plaats richten tot alle leden van de Apeldoorn Monarchs. Tegelijkertijd wil ik mij ook richten aan de bond, de andere teams en alle mensen en organisaties die verbonden zijn aan onze sport. Voor iedereen was 2020 sportief gezien een “rampjaar”. Competities werden afgebroken, trainingen moesten worden aangepast of zelfs volledig worden gestopt en we hebben zelfs spelers gehad die (bij ons gelukkig in milde vorm) werden getroffen door het coronavirus. De sport heeft in elk geval dit jaar de strijd tegen corona verloren.

Alles ie relatief

Gelukkig is dat laatste maar relatief. Er zijn in onze community mogelijk ergerere dingen aan de hand. Mensen en dierbaren van mensen die op de IC hebben gelegen bijvoorbeeld. Of nog erger: de mensen die het niet hebben gered. En in het geval dat ze het wel redden, zijn de naweeën van dit slopende virus voor menigeen rampzalig. Tja, dan heb ik het nog steeds over corona. Je zou daardoor bijna vergeten dat er ook nog mensen met andere slopende ziekten zijn. Noch maar te zwijgen over wat er nog meer aan ellende in de wereld plaatsvindt.

Oog hebben voor de positieve ontwikkelingen

En terwijl het solidaire Nederland van begin dit jaar zich meer en meer begon te splijten naarmate het virus ons in zijn greep hield, zouden we bijna vergeten naar de mooie dingen te kijken. Naar de vrijheden en mogelijkheden die er wel waren. Naar een kansrijke en rooskleurige toekomst die onze sport Flag Football tegemoet zál gaan. Althans, dat geloof ik ten stelligste. Het is misschien zelfs mijn persoonlijke missie om deze tak van American Football een sport van betekenis te maken.

Ondertussen zag ik ook hoe iedereen binnen de Apeldoorn Monarchs zijn of haar best deed om iets voor de club of voor een ander te betekenen. Wij konden als bestuur én als club met leden daarom zeker niet stilgezeten.

Creatief in het vinden van oplossingen

We werden creatief in het bedenken van ontmoetingen. Daar waar kon hebben we gezamenlijk getraind. Daar waar we werden beperkt, hebben we oplossingen gezocht én gevonden. Zo werd een nieuw bestuur online aangesteld, werd er online met elkaar geborreld, werd er online met elkaar getraind en knallen we het jaar uit met een heuse online kerstbingo. Ondertussen trainden teamgenoten onderling met de maximale mogelijkheid van 4 en waar het nog meer werd gelimiteerd zelfs nog maar met 2. Waar een wil is, is een weg. Binnen alle beperkingen en maatregelen.

Tijd benutten om krachten te bundelen

Onze plannen waren groots: een wedstrijddag organiseren voor de AFBN, een grotere editie van ons eigen Veluwe Bowl, ons definitief nestelen in de middenmoot… van deze grote plannen kwam door corona weinig terecht. Ondertussen hadden we wel tijd en ruimte om na te denken over onze sport. Met name in onze eigen regio. We benutten onze gegeven tijd om meer contact te leggen met Arnhem Falcons, Breda Spartans, Utrecht Dominators en Nijmegen Pirates. Teams buiten of op het randje van de Randstad. Samen kwamen we tot mooie ideeën die vervolgens goed uit te werken zijn tot een goede promotiecampagne voor Flag Football in onze regio (oost).

Nieuw bestuur, frisse daadkracht

Terwijl we dat regiobreed aan het uitdenken zijn, zorgden we dat onze eigen club zelf ook niet werd vergeten. Zoals gezegd veranderde de samenstelling van het bestuur. Niek en ondergetekende werden aan het bestuur toegevoegd en oprichter Stephen Wouter en medeoprichter Elco Harte deden door tijdgebrek een stapje naar terug. Met Raymond Schäffer al aan boord, was het nieuwe bestuur al snel weer volledig.

Verder zorgden we ervoor dat we nog een jaar bij A.V.V. Columbia mochten trainen, kochten we nieuwe flags in aanloop naar de competitie en mochten we aan het begin van het seizoen aardige wat nieuwe leden ontvangen. Ook behaalden zeven leden hun scheidsrechtercertificaat.

Oh, ik zou bijna vergeten te vermelden dat Iris Huigsloot-Huigen voor ons ook nog eens een fantastische kledinglijn heeft ontwikkeld met toffe Apeldoorn Monachs merchandise. Zie verderop in deze mailing.

Weerbare én veerkrachtige vereniging

Al met al werd een sportief verloren seizoen in elk geval goed benut en maakten we plannen om onze vereniging weerbaar én veerkrachtig te maken. Dusdanig dat we dit soort crisissen kunnen doorstaan. Net zoals nu. We werkten aan korte termijnscenario’s voor als we groen licht krijgen vanuit het rijk. Er licht een plan om meteen verantwoord en gezond aan de slag te kunnen zodra het licht verspringt. Ook werkten we aan lange termijnscenario’s voor de Apeldoorn Monarchs en onze sport Flag Football. De lijnen met het nieuwe bestuur van de AFBN zijn kort en hopelijk helpen de frisse gezichten daar de huidige ervaren rotten aan een sterk en daadkrachtig bestuur.

Woord van dank

Kortom: genoeg lichtpuntjes en positieve ontwikkelingen om op terug te kijken en daar het nieuwe jaar op voort te bouwen. Er is een mooie basis gelegd om de toekomst sportief en vol goede moed tegemoet te treden. Mijn dank gaat uit naar het voormalige bestuur voor het creëren en neerzetten van een fantastische American (Flag) Football-organisatie en cultuur in Apeldoorn en de nieuwe bestuursleden voor het daadkrachtig oppakken en doorontwikkelen van de club op en naast de velden. Natuurlijk ook een shout-out naar onze partner-organisaties in Apeldoorn en de regio, alle spelers en clubs die Flag Football een warm hart toedragen, als ook naar alle vrijwilligers van de bond die in hun vrije tijd, behalve stormen doorstaan, de sport laten draaien (of noodzakelijk stilleggen).

Mijn allergrootste dank gaat uit naar alle leden van de Apeldoorn Monarchs voor het vertrouwen en geduld in ons. Jullie steun aan de vereniging en het bestuur is met geen pen te beschrijven. En hoe verloren dit seizoen ook zal zijn,  we gaan ons extra hard  voor jullie inzetten en samen met jullie een fantastische en sportieve tegemoet. The best is yet to come!

Blijf vooral gezond allemaal. Ik hoop iedereen dan als dusdanig te mogen ontmoeten in het nieuwe jaar. Wat minder online, wat minder naast het veld… en dus vooral: op de velden!

Fijne feestdagen!

Randy Gasper-Rothengatter
Voorzitter Apeldoorn Monarchs

Teamfoto - Apeldoorn Monarchs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MEET THE MONARCHS

We zijn een competitieve en recreatieve American Football club. Op dit moment zijn de Apeldoorn Monarchs vertegenwoordigd in de Senior Flag Football-competitie van de Flag Football League Nederland (FFL).