VELD:Sportpark Orderbos: Orderbos 41, 7313 HN Apeldoorn
MEER INFORMATIE+ 31 (0)6 16016666

HomeTEAMSFlag Football

Flag football is lichtere variant van American Football. De spelregels zijn enigszins te vergelijken met de regels van het American Football. Het gaat erom dat het aanvallende team zoveel mogelijk terrein wint en punten scoort door de end zone te bereiken. Het verdedigende team probeert dit koste wat het kost te voorkomen. Daarbij is het grote verschil met American football dat het verdedigende team dit niet doet door daadwerkelijk te tackelen, maar door het lostrekken van flags. De (twee) flags zitten aan een riem die om de middel van elke speler zit.

Omdat er bij flag football minder persoonlijk contact is en het er minder fysiek aan toe gaat dan bij de tackle-variant, is de sport zeer toegankelijk. Flag football wordt daarom ook steeds vaker gespeeld in Nederland. Met name op scholen stijgt de populariteit. 

Veld

Flag football wordt gespeeld op een rechthoekig veld met een lengte van 70 yards en een breedte van 25 yards. De 70 yards zijn te verdelen in een helft met een end zone. Samen is dat 10 yards voor de end zone en 25 yards voor één speelhelft. Omgerekend in meters hebben we het over een lengte van 64 meter en een breedte van 23 meter. Dat betekent dat de end zone ca. 9 meter lang is en een speelhelft ongeveer 23 meter.

Zoals gezegd is doel van het spel is om zo veel mogelijk terreinwinst te maken en punten te scoren. Net zoals bij American football worden punten gescoord door met de bal in de end zone van de tegenstander te lopen of door de bal in de end zone te vangen.

Amerikaanse termen

Zowel in Amerika als ook in Europa zijn de meeste termen in de sport (zowel bij tackle als bij flag football) voornamelijk in het Engels. Bij de Apeldoorn Monarchs gebruiken wij dan ook de termen die gangbaar zijn in de sport, zoals yards, end zone, flag, 5-and-out enz. De begrippen maak je snel eigen tijdens het meedoen aan trainingen en wedstrijden.

Spelers en spelverloop

Aanval

Teams kunnen bestaan uit zowel heren als dames. Je speelt flag football 5 tegen 5. Het doel van het aanvallende team is zoveel mogelijk punten te scoren. Punten scoor je door de end zone van de tegenstander te bereiken. Om daar te komen dien je als aanvallende partij zoveel mogelijk terreinwinst te boeken. Een aanvallende partij heeft maximaal 4 pogingen om over de middellijn te komen. Als dat lukt, krijg het aanvallende team nogmaals 4 pogingen om de end zone te bereiken.

Verdediging

Het is aan het verdedigende team om juist te voorkomen dat het aanvallende team terreinwinst boekt én in de end zone komt. Het verdedigende team voorkomt terreinwinst door de speler met de bal te ontdoen van zijn of haar flags. Des te beter zij dat doen, des te moeilijker het wordt voor de aanvallende partij om binnen het aantal poging over de middellijn of in de end zone te komen. Lukt het de verdediging om terreinwinst te voorkomen binnen het aantal gestelde pogingen of wordt de bal onderschept tijdens een aanvalspoging, dan wordt de beurt van aanval en verdediging gewisseld.

Eindstand

Het team dat uiteindelijk de meeste punten verzamelt is de winnaar. Als de stand na de reguliere speeltijd (in de Nederlandse competitie is dat 2 keer 20 minuten) gelijk is, dan eindigt de wedstrijd zoals vanzelfsprekend in een gelijkspel.

Klinkt het wat ingewikkeld? Dit filmpje legt het nog beter uit:

Flag Football-team Apeldoorn Monarchs

De Apeldoorn Monarchs nemen met één team deel aan de Nederlandse competitie. Het team vind je op deze pagina van onze website.

Training

Het flag football-team traint elke maandag op het softbalveld van Robur ’58 op Sportpark Berg en Bos en elke woensdag van 19.30 tot 21.30 uur op de trainingsvelden van A.V.V. Columbia. Het adres van A.V.V. Columbia is de Winkewijertlaan 80 in Apeldoorn (Zuid).

Wil je kennismaken met het team en de sport? En wil je een keer meetrainen? Stuur ons dan een bericht onze contactpagina.

MEET THE MONARCHS

We zijn een competitieve en recreatieve American Football club. Op dit moment zijn de Apeldoorn Monarchs vertegenwoordigd in de Senior Flag Football-competitie van de Flag Football League Nederland (FFL).