VELD:Sportpark Orderbos: Orderbos 41, 7313 HN Apeldoorn
MEER INFORMATIE+ 31 (0)6 16016666

NieuwsNieuwe tijden breken aan voor flag football in Apeldoorn

7 februari 20220

Inmiddels zitten we al even in 2022. Precies tussen het einde van de eerste en het tweede seizoenshelft, stak een nieuwe virusvariant de kop op. Nu we een lockdown verder zijn, die betreffende variant dragelijker lijkt en maatregelen weer zijn versoepeld, lonkt het tweede deel van het flag football-seizoen. In aanloop naar dat tweede deel kijken we als bestuur met frisse moed vooruit. “Het wordt een uitdagend tweede deel van het seizoen en tegelijk denk ik dat er veel moois gaat gebeuren in flag football-land”, voorspelt Monachs-voorzitter Randy Gasper-Rothengatter.

Selectie op orde krijgen

“De belangrijkste uitdaging ligt nu vooral bij het rondkrijgen van een waardige selectie”, stelt coach Frans Gomersbach die onlangs toetrad tot het bestuur van de Monarchs. “Ik weet niet of het de tol is die amateursporters betalen na alle lockdowns. Spelers vallen bij bosjes om. Behalve dat een aantal spelers daadwerkelijk een coronabesmetting doormaakt, hebben we ook te maken met knieblessures, enkelblessures, schouderblessures, rugblessures… het lijkt niet op te houden. Eén van onze nieuwe talenten herstelt bovendien moeizaam na zijn covid-besmetting. Het is dus heel erg puzzelen. We zien gelukkig dat veel mensen, juist nu ze weer mogen sporten, komen proeftrainen. Een aantal lijken zich ook echt aan te willen sluiten, waarmee we onze selectie kunnen versterken.”

3 april komt de flag football-competitie naar Apeldoorn

Terwijl Gomersbach samen met zijn technische staff puzzelt, gloort er volgens bestuurslid Niek Scholten voldoende sprankjes hoop aan de horizon: “Op 3 april komt het hele flag fooball-circus naar Apeldoorn. De beste dertien teams van het land gaan dan de strijd aan voor slechts vier play-off plekken. Dat we de teams nu dankzij onze samenwerking met Robur ’58 kunnen ontvangen is een mooi signaal richting de bond en natuurlijk ook een uitgelezen kans om de sport te presenteren aan de Apeldooners. Als we familie en vrienden vertellen over onze sport, vinden ze het leuk klinken, maar blijven ze met meer vragen dan antwoorden achter. Pas als je echt kun zien hoe snel, dynamisch en tactisch het spelletje is en hoe fanatiek teams tegen elkaar strijden, merk je pas hoe gaaf flag football is.”

Voorjaar vol flag football

“Na zo’n coronaperiode kijken we momenteel van binnen naar buiten. In eerste instantie willen we alle spelers simpelweg de trainingen en wedstrijden bieden. Daar komen ze voor bij ons. Daarna gaan we ons vol inzetten op de wedstrijddag in Apeldoorn tot een succes te maken. Als we dat achter de rug hebben en de scholen in Apeldoorn draaien ook weer een beetje als vanouds, willen we graag ook daar met flag football aan de slag. Daar zijn gesprekken over gaande met de mensen van Impact Football. En er komen natuurlijk ook weer allerlei toernooien aan. In binnen- en buitenland. We gaan kijken bij welke toernooien we gaan aanhaken. Uiteraard gaan we aan het eind van het seizoen ook weer onze Veluwe Bowl organiseren, waar we weer een mooi aantal teams voor gaan uitnodigen. Ook dan gaan we flag football in Apeldoorn weer op de kaart zetten”, aldus Gasper-Rothengatter.

NFL gaat vol voor flag football op Olympische Spelen in 2028

Scholten valt hem bij: “We moeten ook wel aan de bak nu. In alle Amerikaanse (online) kranten en nieuwszenders werd eind januari bekend gemaakt dat de NFL zich nu echt serieus gaat bemoeien om flag football op de Olympische Spelen van 2028 te krijgen. Aangezien die spelen in Los Angeles worden gehouden, in het thuisland van de grote broer ’tackle football’, wordt er aangenomen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Dat betekent dat we nog zes jaar hebben om nationale teams op te tuigen, vlieguren te laten maken en een poging te doen om naar dat doel toe te werken.”

Werk aan de winkel

“Maar dan moeten we nu wel aan de bak”, stelt Gasper-Rothengatter. “Tijdens het WK in Israël afgelopen december en op de World Games waar flag football voor het eerst toetreedt als één van de sporten, is Nederland in geen velden of wegen te bekennen. Je moet wel blijven dromen in het onmogelijke. Dit jaar was er voor het eerst een Apeldoornse die mee zou doen met schansspringen op de Olympische Spelen van Peking. Weliswaar vertegenwoordigde ze Oostenrijk, maar toch. En als je ziet hoe 3-on-3 zich heeft ontwikkeld als basketball-variant en padel bij het tennis, dan moet je durven geloven dat het meg flag football ook kan. De sport groeit aan populariteit over de hele wereld. Zelfs in Nederland. Alles wat we nodig hebben zijn goede mensen die het aansturen op basis van een goede plan. Aan goede intenties en steun van clubs geen gebrek.”

Flag Football proberen

Wie flag football eens wil proberen kan op woensdagavond 20:00 uur komen kennismaken. Dan trainen de Apeldoorn Monarchs tot 22:00 uur. Vanaf maandag 14 februari wordt er ook weer op maandagavond getraind. Alles wat je nodig hebt om kennis te maken, zijn voetbalschoenen en een broek zonder zakken. Stuur ons even een kort bericht via dit formulier.

flag football in Apeldoorn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MEET THE MONARCHS

We zijn een competitieve en recreatieve American Football club. Op dit moment zijn de Apeldoorn Monarchs vertegenwoordigd in de Senior Flag Football-competitie van de Flag Football League Nederland (FFL).