VELD:Sportpark Orderbos: Orderbos 41, 7313 HN Apeldoorn
MEER INFORMATIE+ 31 (0)6 16016666

NieuwsMonarchs-dames op proef bij Nederlands Flag Football-team

3 november 20210

Nationaal Team - Flag Football

Afgelopen training bood de bond de Flag Football-dames van Nederland de mogelijkheid om te snuffelen aan het Nederlands team. Dat gebeurde onder de noemer Nationaal Team Programma. Eliane Haisma en Stéphanie Kok van de Apeldoorn Monarchs wilden dit avontuur wel aangaan.

Avontuurlijke heenreis

Het avontuur begon al bij de heenreis, waar trein, metro en bus de dames overal brachten behalve op de velden van de Amsterdam Crusaders. Na enkele gevaarlijke capriolen in het verkeer kwamen de dames met enige vertraging aan.

Missie en visie

Eenmaal omgekleed en wel begon daadwerkelijk het avontuur. Onder de bezielende leiding van coaches Wayne Neijhorst en Leroy Teunis werden de dames flink op de proef gesteld. De coaches namen ook de tijd om even samen te zitten en meer te vertellen over het programma en doel ervan. “Het doel is om in twee jaar, in iedere leeftijdsgroep een goed nationaal team te hebben”, vertelt Neijhorst. “Dat betekent dat we een U15 Girls, U17 Girls en een Senioren Ladies-team willen neerzetten. Om dat te kunnen doen gaan we als programma aan de slag met een brede groep meiden/vrouwen. Op die manier kan iedere atleet voor zichzelf kijken waar ze staat en waar groei mogelijk is.”

Gave eerste kennismaking en indrukken 

Na het praatje werd hard doorgetraind en ging het gas er weer vol op. Rond lunchtijd werd de training afgerond. Onze potentiële ‘Dutch Lionesses’ keken tevreden terug. “Dit was echt superleuk”, vertelde Eliane ons in haar voor ons bekende enthousiasme. “Steef en ik willen de volgende keer weer.” Stéphanie deelde datzelfde enthousiasme: “Dit wil ik zeker nog een keer doen. Het tempo lag hoog en we hebben enorm veel geleerd. Veel dingen waar we ook bij de Monarchs op kunnen blijven trainen. Ja, we gaan de volgende keer gewoon weer.”

(Bericht gaat verder onder de foto)

Nationaal Team - Flag Football

Toewerken naar eerste wedstrijd

Ook Neijhorst klinkt tevreden over de inbreng van onze dames. “Het is prachtig om te zien dat er twee atleten uit een relatief jonge club als Apeldoorn komen die meteen de intensiteit te pakken hebben waar we als programma naar streven. Het is een waar genot om deze en de rest van de dames er bij te hebben en we kijken uit naar het eerste wedstrijdmoment in december: een indoor toernooi met kleine velden waardoor techniek en explosiviteit maximaal getraind worden.”

Trots op onze dames

Voorzitter Randy Gasper-Rothengatter is enorm trots op de dames: “Dit is waar we als organisatie voor willen bestaan: mensen in Apeldoorn enthousiast krijgen voor flag football. Daarmee hebben we met Eliane en Steef zoveel geluk. Zij hebben van nature al veel enthousiasme, nemen dat elke training mee en zetten zich als echte ambassadeurs in voor de club. Nu ze mogen proeven aan het Nederlands team maakt ons dat extra trots.”

Opbouwen en doorgroeien

Neijhorst staat voor een flinke uitdaging. Toch ziet hij de uitdaging met vertrouwen tegemoet: “Er zijn zijn op dit moment relatief weinig vrouwelijke atleten in (deze) sport. Op dit moment is er daarom ook nog geen selectie in de traditionele zin van het woord: iedere vrouwelijke atleet met een gezonde dosis ambitie en nieuwsgierigheid is welkom en we trainen om eenieder technisch en tactisch beter te maken. Tijdens dat proces zullen we de aankomende maanden ook werken aan een zekere mate van cohesie binnen de groep als geheel. Immers, de jonge meiden van vandaag zijn straks de ervaren veteranen en zullen doorgroeien.”

Wat als het ze lukt?

Gasper-Rothengatter is blij dat de Monarchs kunnen bijdragen aan die missie: “Als organisatie hebben wij de missie om internationals op te leiden. Daarin hebben we nog flinke stappen te zetten, al bevestigen dit soort uitnodigingen dat ons werk hier in de regio zijn vruchten afwerpt. Hopelijk worden de dames uitverkoren om bij de selectie aangehaakt te mogen blijven. Willen ze naar de EK van 2023, dan gaan we dat regelen. Deze meiden mogen hier niet alleen van dromen, ze mogen de droom ook najagen. Als bestuur en organisatie samen met de clubgenoten gaan we ze zoveel mogelijk helpen. Een goede vriend zei me ooit te blijven geloven. En waarom ook niet. Wat als het ze gewoon lukt?”

De volgende training staat gepland voor zaterdag 27 november. Zeker is die datum nog niet. Eliane en Stéphanie hebben de datum in elk geval met potlood in de agenda staan. Wordt vervolgd!

Nationaal Team - Flag Football

Foto’s: Stephanie Kok en Dutch Lions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MEET THE MONARCHS

We zijn een competitieve en recreatieve American Football club. Op dit moment zijn de Apeldoorn Monarchs vertegenwoordigd in de Senior Flag Football-competitie van de Flag Football League Nederland (FFL).