VELD:Sportpark Orderbos: Orderbos 41, 7313 HN Apeldoorn
MEER INFORMATIE+ 31 (0)6 16016666

NieuwsKing Bowl 2024 laat Monarchs zien wat nodig is om als speler te groeien

8 mei 20240

Team King BowlKing Bowl 2024 staat weer in de geschiedenisboeken. Mede dankzij fantastisch weer – op een stortbui na –  werd dit jaarlijkse internationale flag football-feestje een fantastische happening. Sportief gezien viel er voor de Apeldoorn Monarchs weinig te halen dit jaar. Al heeft het team dat vol zit met nieuwe talenten, enorm veel ervaring kunnen opdoen en kunnen proeven aan het niveau dat internationaal van hen gevraagd wordt. Een sportief, mooi en leerzaam weekend dus vooral. En daarom sowieso een geslaagd flag football-weekend.

UK Dukes (ENG) vs. Apeldoorn Monarchs (NED)

Op een overwinning moesten de Apeldoorn Monarchs vrij lang wachten. Op dag 1, de dag dat er vooral poulewedstrijden plaatsvinden, werd er helaas niet gewonnen. Hoewel de Monarchs goed en scherp begonnen, werden de mannen op waarde geklopt door de ervaren UK Dukes. Stefan Drenth, gastspeler van de Enschede Broncos, redde de eer voor de Monarchs met de enige touchdown.

(Uitslag: 6-28)

Amsterdam Unity (NED) vs. Apeldoorn Monarchs (NED)

Datzelfde deed hij een wedstrijd later tegen de Amsterdam Unity’s. Het team dat op het laatste moment een team uit Charleroi (België, red.) gaf de Apeldoorners een clinic flag football. Zowel aanvallend als verdedigend viel niets in te brengen tegen de ervaring en snelheid van het gelegenheidsteam, dat vol zit met internationale ervaren flag footballers, die wonen in en rond Amsterdam.

(Uitslag: 6-48)

Bremen Firebirds (GER) vs. Apeldoorn Monarchs (NED)

Ook het Duitse Bremen Firebirds hield de Monarchs op slechts één touchdown. Al werden hier langzaam maar zeker de contouren van het eigen spel weer zichtbaar. De Apeldoorners kregen beduidend meer kansen, maar bleken defensief in de diepte vaak te kwetsbaar. De Firebirds klopten de Monarchs op uiteindelijk met ruime cijfers.

(Uitslag 6-27)

Valby Royals (DEN)  vs. Apeldoorn Monarchs (NED)

Met drie nederlagen op rij kregen de Monarchs de moeilijkste uitdaging op papier: de nummer één van de poule Valby Royals uit Kopenhagen (Denemarken, red.). En toch ging het wonderwel goed. Zowel aanvallend als verdedigend werden de oplossingen goed gevonden en konden de Monarchs lang bijblijven. Waar de Monarchs uiteindelijk vaak tegen aanlopen is de ervaring van de tegenstander. De Royals vonden meer en meer gaten en mogelijkheden en wisten zo, met name in de tweede helft, uiteindelijk de wedstrijd volledig naar zich toe te trekken. Tot dan toe, wel het sterkste optreden van de Monarchs.

(Uitslag 20-35)

Braunschweig Badgers (GER) vs. Apeldoorn Monarchs (NED)

De laatste poulewedstijd was tegen de Braunschweig Badgers. En hoewel het ook tegen hen heel lang goed ging, bleken de Monarchs – inmiddels in de stromende regen – niet opgewassen tegen de Duitse dassen. Omdat in deze wedstrijd weinig eer te behalen viel, was het vooral de regen en kou doorkomen, inpakken, wegwezen en herstellen voor dag 2.

(Uitslag 0-20)

Madeleine Capricornes (FRA) vs. Apeldoorn Monarchs (NED)

Nieuwe dag, nieuwe kansen. Met nul overwinningen zou dag 2 in elk geval gaan plaatsvinden in poules met de mindere goden van King Bowl. En dat bood ook nieuwe doelen: ‘We komen hier niet op laatste te worden’, zeiden een aantal spelers en zo geschiedde. Geen beter moment om dan ook te beginnen tegen de Capricornes uit Frankrijk. De moe-ogende Fransen begonnen verre van scherp, in tegenstelling tot zowel de aanval als verdediging van de Monarchs. De veel trainingsuren voorafgaand aan King Bowl werden dan ook beloond met een overwinning. Hoewel het nog even spannend werd, bleek het team volledig ‘in control’. Winst!

(Uitslag: 12-7)

ROFFA Anaconda’s (NED) vs. Apeldoorn Monarchs (NED)

Weg van de laatste plaats en wie weet nog iets verder daarvandaan. De Monarchs konden de borst nat maken, want niemand minder dan vriend en – op het veld – vijand Roffa Anaconda’s werden de tegenstander. Het jonge team vol snelheid en vooral bravoure en geloof, liet zien waar het  bij de Monarchs regelmatig aan ontbreekt. Met een snelle blitz van de Rotterdammers werd de aanval van de Apeldoorners flink ontregeld en ook de diepte werd verdedigend niet goed afgedekt. ‘Een collectief falen en vooral verloren van onszelf’, vatte coach Joshua de Laat de wedstrijd samen.

(Uitslag: 0-28)

Buckinghamshire Wolves (ENG) vs. Apeldoorn Monarchs (NED)

De QB-wissel bij de Monarchs, starting QB Tyson Malaiholo hield een flinke handblessure over na een botsing tegen de Capricornes, kreeg meer vorm in de laatste wedstrijd die alleen nog om de eer ging. Voor back-up QB Justin van Klaveren een ideale wedstrijd om revanche te nemen op de wedstrijd ervoor. Onnodig droeg hij de last van de vorige nederlaag op zijn schouders (collectief falen, zei de coach immers). In de laatste wedstrijd hield juist hij ons lang in de race met een aantal gave touchdown passes. De mooiste was misschien nog wel de bal die hij naar het uiterste puntje van de endzone gooide. Stefan Drenth schatte die pass op waarde in en verzilverde deze kans. Uiteindelijk bleken de Buckinghamshire Wolves net een maatje te groot en eindigde de Monarchs het toernooi uiteindelijk met één overwinning, zeven nederlagen en uiteindelijk de 43e plaats.

(Uitslag: 14-25)

King Bowl: een toernooi vol leermomenten

Defensive captain Ruben Heijstek zegt met veel lessen terug te komen van de King Bowl: “Het is ten eerste een fantastisch goed georganiseerd toernooi om te spelen. Alles staat duidelijk in een app qua wedstrijden en scheidsen, de speaker deelt alles continu mede. Er is volop catering, de toiletten bleven lang goed schoon, het weer zat mee… het zijn dingen die zo’n event aangenaam maken.”

“Toch ga ik met een dubbelgevoel naar huis. Er zaten wedstrijden bij waar ik echt het gevoel had dat er meer inzat. Dan komt het net aan op gebrek aan inzicht en ervaring, en ook de spontane invulling van de defense helpt dan niet altijd. De afspraken zijn dan net niet goed of goed genoeg gecommuniceerd, of ze worden niet goed uitgevoerd en dan ga je op dit niveau gewoon nat. Dat word je overlopen in de blitz cap of juist in de diepte. Hier kunnen we wel echt van leren, want veel wat we fout doen, is te trainen of beter af te stemmen.”

King Bowl laat zien wat je nodig hebt als spelers om te groeien

“Het mooie van dit toernooi is vooral dat het een enorme leerschool is. Een grotere spiegel kun je jezelf niet voorhouden, dan om op King Bowl te zijn. Met Ruben, Ariën, Justin, Arash, Hesam en Tim, zijn er zo al meer dan een half dozijn spelers die nog nooit op zo’n hoog niveau hebben gespeeld. De FFL is al uitdagend voor hen, laat staan de King Bowl. De jongens met ambitie zien hier echter wel wat het van je vraagt om dit niveau te bereiken. Teams die professioneel warmlopen, spelers die zich professioneel verzorgen, spelers die goed strekken, eten, drinken enz. Om dit niveau te halen moet je dit soort toernooien regelmatig meemaken”, zegt Randy Gasper van de Apeldoorn Monarchs.

“Het is ook mooi om als club hiervan te leren. We zijn een fantastische ‘family’ zoals wij dat noemen. Dat gevoel is er ook echt. Ik sta met trots te kijken hoe een speler van in de 40 zich ontfermt over de kids van net 15. Zo divers is ons het team. Tegelijkertijd is het ‘family’-gevoel ook een remmende factor. In het veld mogen we wat meer als vader-zoon, als broers en zussen, ruzie maken, omdat we allebei strijden om een beter resultaat. Een beetje onderlinge wrijving mag best eens, zonder wrijving immers geen glans. We zijn soms wat te lief voor elkaar.”

Nu doorpakken om volgend seizoen beter resultaat te halen

Coach Joshua de Laat beaamt de woorden van zijn spelers. “Ik heb hier veel goede dingen gezien en veel dingen die niet goed gingen. Alles wat ik heb gezien is te trainen. Dat begint met discipline: flag football onderdeel laten zijn van je lifetsyle, je weekplanning aanpassen zodat je altijd komt trainen, buiten de training je huiswerk doen zoals kracht- of speedtraining… en ook door kritisch te kijken naar je eigen game: waar heb ik steken laten vallen, wat snapte ik niet, wat moet ik doen om dit volgende beter te doen. We zijn daar nog niet helemaal.”

“We laten de wedstrijden nog te vaak bepalen door de tegenstander in plaats van zelf de wedstrijd de dirigeren. Hierdoor verliezen we nog te vaak van onszelf. Als we dat wel doen, zoals tegen de Capricornes, zie je meteen dat als wij de wedstrijd dirigeren, de wedstrijd kunnen controleren en naar ons toetrekken.”

“Met de 43e plaats doen we onszelf, gezien ons werk van de laatste maanden hier te kort. Maar hé, dat is King Bowl. De ideale leerschool voor dit team vol nieuwe spelers. Voor hen liggen er zoveel kansen om tijdens de volgende editie hoger op de ranglijst te eindigen. We hebben volop nieuwe aanwas, veel talent. Winnen is een mooie ambitie waar we meteen aan kunnen beginnen in aanloop naar volgend seizoen.”

Team King Bowl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MEET THE MONARCHS

We zijn een competitieve en recreatieve American Football club. Op dit moment zijn de Apeldoorn Monarchs vertegenwoordigd in de Senior Flag Football-competitie van de Flag Football League Nederland (FFL).