VELD:Sportpark Orderbos: Orderbos 41, 7313 HN Apeldoorn
MEER INFORMATIE+ 31 (0)6 16016666

NieuwsFlag Football wordt Olympisch: Apeldoorn Monarchs zoekt dromenjagers

11 oktober 20230

Flag Football is vandaag officieel toegekend als nieuwe Olympische Sport. Tijdens de spelen van 2028 in Los Angeles, Verenigde Staten, zal flag football voor het eerst geïntroduceerd worden. De Olympische status kan enorm veel betekenen voor de groei van de sport in Nederland, denkt Niek Scholten, bestuurslid van Apeldoorn’s enige flag football-vereniging Apeldoorn Monarchs. “Overal op de wereld groeit de sport keihard, evenals het aantal clubs en het aantal leden. In Nederland groeien we ook, maar minder hard dan sporten als padel of 3on3 basketball. Alle aandacht voor flag football, die er met het besluit van het IOC vandaag is genomen, gaat ongetwijfeld helpen om de sport in Nederland populairder te maken.”

Eenvoudig en toegankelijk

Volgens Scholten kan het niet anders dat de toetreding van flag football op zo’n groot podium gaat helpen om de sport te laten groeien in Nederland: “Flag football is een vrij eenvoudige en toegankelijke sport. Bijna iedereen kan aan dit spelletje meedoen. Jong, oud, groot, klein, gezet, slank, meisje, jongen… je kunt onze sport op allerlei niveaus spelen. Het is een kwestie van gooien, vangen, rennen en vervolgens zoveel mogelijk terrein winnen. Iets de verdedigende partij natuurlijk wil voorkomen door aan het lintje te trekken. Als dat gebeurt is je eerste poging tot ‘landjepik’ voorbij. Je mag het als aanval minimaal vier keer proberen. Kom je over de middellijn, dan krijg je nog eens vier kansen. Als je in de endzone komt met de bal, scoor je een zogenoemde touchdown. De partij met de meeste touchdowns wint.”

Van schoolniveau naar Olympische spelen

“De meeste beoefenaars van flag football vind je op school. Het is regelmaat een onderdeel van de gymles. Je hebt maar weinig nodig om de sport te kunnen doen, zowel buiten als binnen. Alles wat je nodig hebt is een stukje terrein, spelers, flags (lintjes), een bal en een paar goede schoenen”, zegt Scholten. “En wie hier in Apeldoorn en omgeving op hoger niveau flag football wil spelen, kan terecht bij onze club. De Apeldoorn Monarchs spelen al meer dan vijf jaar in diverse nationale competities en op verschillende niveaus tijdens (inter)nationale toernooien.”

Ambitieuze talenten gezocht

“We trainen elke maandag en woensdag om 20:00 uur in Amerikaanse sferen. We maken namelijk gebruik van de velden van honkbal- en softbalvereniging Robur ’58 in Orderbos. Iedereen vanaf 15 jaar die flag football eens wil proberen, adviseer ik contact op te nemen via onze website www.apeldoorn-monarchs.nl. Wie het eens probeert, raakt snel verslaafd aan dit spelletje. En we zijn altijd op zoek naar nieuwe ambitieuze talenten op de club te versterken”, zegt Scholten overtuigd. “Nu we jonge spelers echt perspectief kunnen bieden, hoop ik dat talenten ook echt de stap naar flag football durven te maken. En dat is hard nodig: we hebben nog maar vijf jaar om, Apeldoornse talenten klaar te stomen voor het nationale team.”

Sanny Lopulalan in actie in het Olympisch Stadion van Amsterdam tijdens de FFL Finals. Foto: Flag Football League Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MEET THE MONARCHS

We zijn een competitieve en recreatieve American Football club. Op dit moment zijn de Apeldoorn Monarchs vertegenwoordigd in de Senior Flag Football-competitie van de Flag Football League Nederland (FFL).