VELD:Sportpark Orderbos: Orderbos 41, 7313 HN Apeldoorn
MEER INFORMATIE+ 31 (0)6 16016666

InterviewsNieuws“De toekomst van ons team ziet er goed uit!”

6 januari 20210

Toekomst - Josh de Haas - Apeldoorn MonarchsDe 19-jarige Josh de Haas is tijdens wedstrijddagen vaak goed voor menig touchdown. Hij is daarmee als snel één van de aanval-leiders van het flag football-team van de Apeldoorn Monarchs geworden. Omdat startend QB Robin Triesscheijn door zijn studie tijdelijk niet beschikbaar was en eerste QB-reserve Elco Harte langdurig geblesseerd raakte, werd Josh noodgedwongen doorgeschoven naar de QB-positie. Hoewel dat even wennen was, maakte Josh ook die positie helemaal eigen en neemt hij inmiddels zijn team op jonge leeftijd al op sleeptouw.

We spreken Josh aan het begin van een nieuw jaar, waarin hij openhartig vertelt over zijn leerproces bij de Apeldoorn Monarchs.

Het nieuwe jaar is net van start gegaan. Ondertussen ligt het seizoen nog altijd plat. Waar houd jij je nu vooral mee bezig?

“Nu de vakantie weer voorbij is, houd ik me vooral bezig met school. Er is verder natuurlijk ook niet veel te beleven. Erg jammer vind ik het dat het seizoen al zo lang plat ligt. Ik kan niet wachten om weer op het veld te staan.”

Tijdens het eerste deel van het seizoen 2019-2020 werd je de startende quarterback? Hoe kwam je op die positie terecht?

“Aan het begin van het seizoen begon onze vorige quarterback Robin met zijn opleiding binnen defensie. Voor het vertrek van Robin had ik al wel eens de positie overgenomen als hij er niet was. Ook voerden we veel speciale plays uit, waarbij ik ook op die positie terecht kwam. Bij zijn afwezigheid werd mij gevraagd of ik die positie wilde overnemen, dus dat heb ik toen gedaan. Nu ben ik heel blij met de keuze, maar in het begin moest ik er even aan wennen.”

De positie van quarterback gaat je goed af. Eerder leek je die positie niet te ambiëren. Vanwaar eerst die tegenzin?

“Toen Robin nog meespeelde, vervulde ik de rol van wide receiver/ running back. Dit vond ik een fijne positie, omdat je lekker kan rennen en vangen. Er stond ook heel wat minder druk op die positie. In het begin van mijn positiewisseling voelde ik aardig wat druk, omdat je toch grotendeels verantwoordelijk bent voor de offense. Die druk is onderhand eigenlijk helemaal weg en ik kan lekker mijn eigen spel spelen, iedereen is nu dan ook een stuk beter op elkaar ingespeeld.”

Wat heb je gedaan of ontwikkeld waardoor je de positie van quarterback eigen hebt gemaakt?

“Het grootste probleem toen ik net quarterback ging spelen was dat ik veel misgooide en onnodige interceptions gooide. Als ik er nu aan terugdenk, kwam dat vooral door een gebrek aan rust en een heleboel overhaaste beslissingen. Als er bijvoorbeeld een blitz op me af kwam rennen wist ik niet goed waar ik heen moest en gooide ik de bal maar snel weg. Inmiddels heb ik veel geoefend op het gooien, zodat ik daar meer vertrouwen in kreeg en dat is dan ook goed gelukt. Ook de blitz doet me niet heel veel meer, omdat ik weet dat ik negen van de tien blitzers in de competitie toch wel afschudt, haha.”

Je bent een onwijs gevaarlijke speler: je kunt gooien, je teamgenoten laten rennen of zelf rennen? Wat vind je zelf het leukst?

“Vroeger vond ik het heerlijk om zelf iedereen af te schudden en het hele veld over te redden om een touchdown te scoren. Het laatste jaar ben ik echter de passes meer gaan waarderen. Ik denk dat ik meer genot krijg van een mooie touchdown pass gooien, dan de bal zelf meenemen.”

Met je veelzijdigheid ben je ook eens gaan try-outen bij The Dutch Lions. Hoe was die ervaring en wat heeft dat je gebracht?

“Het was gaaf om een keer met de beste spelers van het land mee te spelen. Samen met Robin ben ik toen naar Den Haag gegaan om daar een try-out te doen voor het Nederlands team. Dat verliep heel goed en we hebben veel nieuwe oefeningen en technieken aangeleerd gekregen. Uiteindelijk is het voor ons beide niks geworden, door problemen met het reizen en de kosten.”

Welke American Football-speler inspireert jou? En wat probeer je van hem mee te nemen in je eigen spel?

“Zelf vind ik het heel gaaf om te kijken naar Patrick Mahomes, maar zijn speelstijl verschilt wel heel erg van mijn eigen speelstijl. De speelstijl van Michael Vick heb ik altijd heel mooi gevonden, omdat ik ook een beetje zo probeer te spelen. Ook Lamar Jackson speelt op een manier die wij een beetje nagebouwd hebben. De play heet dan ook de “Lamar Jackson”.

Tot slot: we gaan ervan uit dat we in de loop van dit jaar weer op het veld staan. Met voor een team staan de Apeldoorn Monarchs er dan volgens jou?

“Ik hoop inderdaad dat we heel snel weer op het veld staan, ik kan niet wachten. Ons team is erg verbonden met elkaar en onderhand worden we allemaal ook steeds meer ervaren spelers. De toekomst ziet er goed uit en ik hoop dat we er dan ook snel weer aan kunnen werken!

Toekomst - Josh de Haas - Apeldoorn Monarchs

Foto: Janine Wijngaards

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MEET THE MONARCHS

We zijn een competitieve en recreatieve American Football club. Op dit moment zijn de Apeldoorn Monarchs vertegenwoordigd in de Senior Flag Football-competitie van de Flag Football League Nederland (FFL).