VELD:Sportpark Orderbos: Orderbos 41, 7313 HN Apeldoorn
MEER INFORMATIE+ 31 (0)6 16016666

InterviewsNieuws“We hebben nu een echte coach met doelgerichte trainingen”

5 maart 20210

Robin Triesscheijn - Apeldoorn Monarchs - Doelgerichte trainingenRobin Triesscheijn is een Monarch van het eerste uur. Toen de vereniging zich nestelde op een bijveldje in Apeldoorn stond hij bij weer en wind te trainen met een handvol American Football-fanaten. Inmiddels maakt hij deel uit van een heuse selectie, die normaliter  – indien geen corona – deelneemt aan de landelijke Flag Football-competitie van de AFBN. Samen met Robin kijken we terug in de tijd en neemt hij ons mee langs de ontwikkelingen binnen onze verenging.

“Het is al lang geleden dus het is even nadenken. Volgens mij waren we vooral in spelvorm bezig om de fundamentals te leren zoals vangen en gooien. Vaak probeerden we gewoon een partijtje te spelen als we genoeg mensen hadden en probeerden we de regels te leren. Er zat nog weinig structuur in de trainingen. We hadden dus vooral veel lol en vonden het gewoon leuk om alles uit te zoeken wat met het spel te maken heeft.”

Hoe verhouden de trainingen en de vereniging zich nu (tot corona intrad) ten opzicht van het begin?

“Er zit nu natuurlijk veel meer structuur in de trainingen met een gedegen doelgerichte warming up, technische drills, theorie en natuurlijk nog steeds vaak een partijvorm. Meestal als afsluiter waarbij tactisch inzicht vaker de doorslag geeft dan fysieke conditie of snelheid. Daarbij hebben we nu veel meer materiaal vanuit de vereniging, een echte hoofdcoach die de training leidt en captains die de defense en/of de offense onder hun hoede nemen waardoor je veel specifieker jezelf kunt ontwikkelen.”

Je begon samen met Elco op de positie van quarterback. Inmiddels is Josh de starter op die positie? Hoe keek jij naar die ontwikkeling?

“In het begin was ik vooral geïnteresseerd in de quarterback-positie omdat die het meest tot de verbeelding sprak vanwege alle Amerikaanse films en series waarin American Football voorkwam. Daarnaast is het een positie waar je leiding over het spel kan nemen en vooral heel tactisch moet nadenken. Maar het is wel een positie die fysiek minder inspanning vraagt. Bij Flag Football kun je als quarterback niet zomaar gaan rennen met de bal, je bent dus vrij statisch. Daarom miste ik het wel, toen Elco wegviel. Ik had juist niet de afwisseling om af en toe receiver te staan. Ik heb toen het hele eerste seizoen bijna 100% op de quarterback-positie gestaan. Met het gebruik van Josh als starting quarterback kreeg ik deze afwisseling weer terug en daar ben ik heel blij mee. Nog steeds sta ik af en toe als quarterback op het veld maar vaker mag ik rennen en vliegen over het veld in andere posities.”

Je bent receiver, back-up QB ook safety. Je zwerft door het hele team. Wat vind je de gaafste positie en waarom?

“Ik denk dat ik safety nu wel de gaafste positie vind. Het is namelijk een beetje een combinatie van quarterback en receiver in de zin dat je tactisch moet nadenken en echt het overzicht moet houden over het spel. Zowel die van de tegenpartij als je eigen team. En daarbij ben je fysiek bezig zoals een receiver. Je rent en vliegt over het veld, probeert ballen te onderscheppen en kan leiding geven over je defense. Het gaafst vind ik vooral dat ik eigenlijk elke wedstrijd de hele wedstrijd op het veld sta, zowel defense als offense. Zo kan ik invloed uitoefenen op het eigen spel, de wedstrijd en mijn teamgenoten helpen.”

Hoe kom jij de lockdown door? Waar houd je je zoal mee bezig?

“Gelukkig kan ik nog steeds werken en sport ik heel veel om de conditie toch op peil te houden. Ik doe veel krachttraining. Ook doe ik één keer in de week cardio om me toch een beetje voor te bereiden op een nieuw Flag Football-seizoen.”

Wat is tot dusver de mooiste herinnering die je in je Flag Football-carrière hebt meegemaakt?

“Natuurlijk alle overwinningen met de Apeldoorn Monarchs. Omdat we nog maar een beginnend team zijn waren dat er niet super veel maar dat maakt elke overwinning extra mooi. Daarnaast de Pink Bowls die ik heb meegemaakt waarbij je tegenover Amerikanen, Spanjaarden, Fransen en Engelsen staat. Nog een ander hoogtepunt was het winnen van de Bronco Bowl waar ik samen met Randy en Niek van de Monarchs met een paar spelers van de Breda Spartans aan meedeed en waar ik lekker veel touchdowns op mijn naam heb mogen schrijven.”

Als je Flag Football zou moeten promoten, wat zou je de mensen dan meegeven?

“Het is een sport voor iedereen, van jong tot oud, stevig tot slank, snel, slim, fysiek sterk of atletisch lenig alles wat je maar kan bedenken daar is wel een positie voor. Je leert er durf en samenwerken, gewoon voor de bal gaan, zonder angst. En je leert respect hebben voor je tegenstander en de scheidsrechter, iets wat in sommige andere sporten toch mist.”

Robin Triesscheijn - Apeldoorn Monarchs vs Sander

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MEET THE MONARCHS

We zijn een competitieve en recreatieve American Football club. Op dit moment zijn de Apeldoorn Monarchs vertegenwoordigd in de Senior Flag Football-competitie van de Flag Football League Nederland (FFL).