VELD:Sportpark Orderbos: Orderbos 41, 7313 HN Apeldoorn
MEER INFORMATIE+ 31 (0)6 16016666

InterviewsNieuwsApeldoorn Monarchs richten pijlen op de toekomst na coronaperiode

16 mei 20210

Apeldoorn Monarchs - A-League - Arnhem Falcons 1

 

 

Het seizoen zit er zo goed als op. De stekker is uit de competitie getrokken. Alles wat rest zijn nog trainingen. Er gloort weliswaar licht aan het einde van de coronatunnel, maar dat licht lijkt meer te gaan schijnen op een heel nieuw seizoen. De Apeldoorn Monarchs hopen nog op groen licht voor een paar oefenwedstrijden of een klein toernooi voordat de zomervakantie zich aandient. Om even weer te voelen en te beleven wat dat ook al weer was: die wedstrijden, de strijd, de competitie. Ondertussen moet er ook vooruitgekeken worden, want de toekomst biedt ook kansen. Veel kansen. En daar kun je als vereniging en sport maar beter op goed op voorbereid zijn. Het bestuur praat je graag bij.

“Sportief gezien was het afgelopen seizoen om te janken”, stelt Apeldoorn Monarchs-voorzitter Randy Gasper-Rothengatter. “We begrijpen overigens heel goed dat we pas op de plaats moeten maken. Wat we ook van dingen vinden, hoe we er ook onderling van mening over verschillen. Niemand van ons is viroloog, iedereen van ons draagt verantwoordelijkheid voor het leven en de belangen van een ander. We doen het daarom met de regels zoals ze worden voorgeschreven. Dat het een lang en leeg seizoen is, is wel een understatement. Maar het is niet anders.”

Werken aan een alternatieve (trainings)competitie

Hoewel het bestuur van de Apeldoorn Monarchs machteloos toekijkt hoe corona de wereld in zijn greep houdt, zit ze niet stil. Achter de schermen wordt gewerkt aan een kleine alternatieve competitie: “Om vlieguren te maken”, verklaart medebestuurslid Raymond Schäffer dit concept. “De AFBN heeft al snel kunnen inzien dat een regulier seizoen niet meer haalbaar was. Toch willen we onze leden competitie bieden. Al is het vriendschappelijk. Je wilt arbeid en inzet belonen. Bovendien wil je ook de sport blijven promoten. Zeker in aanloop naar een nieuw seizoen. Bij groen licht vanuit de overheid, kunnen we los. Gezien de huidige versoepelingen, ziet het er echter naar uit dat het bij een plan blijft. Al kunnen we vanuit dat plan nog zeker oefenwedstrijden organiseren. De onderlinge samenwerking met andere verenigen die hebben geleid tot dit plan, zijn overigens ook heel veel waard. We hebben de coronatijd goed benut om elkaar beter te leren kennen.”

Promoten van Amerikaanse sporten in Apeldoorn

Als het om promotie van de sport gaat, ziet bestuurslid Niek Scholten ook kansen: “Behalve dat we met teams uit met name de regio een alternatieve competitie achter de hand hebben, zijn we ook bezig met andere manieren om de sport te promoten. Kinderen hebben bijvoorbeeld minder beperkingen als het gaat coronamaatregelen en dus kan er met hen veel meer georganiseerd worden. Zo mochten we laatst voor vijf klassen van basisschool De Korenaar uit Apeldoorn vijf clinics organiseren. Ook zijn we in gesprek met de honk- en softbalvereniging Robur ’58 om te kijken hoe we onze “American Sport”-overeenkomsten kunnen benutten om onze Amerikaanse sporten in Apeldoorn gezamenlijk te promoten.”

NFL bemoeit zich met Olympische status van Flag Football

Randy valt het bij: “Er is ongelooflijk veel gaande op het gebied van Flag Football. Zo hebben we onlangs te horen gekregen dat de NFL (dé grootste American Football-organisatie ter wereld, red.) zich serieus met de lobby gaat bemoeien om Flag Football als sport te introduceren op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Toen dat signaal werd afgegeven, explodeerde de aanmeldingen voor Flag Football-toernooien over de hele wereld. Ook Flag Football-minded Nederland kreeg ineens een boost na dit nieuws. Clubs en bond maakten tijdens een reeds geplande vergadering meteen van die gelegenheid gebruik onder elkaar de intentie uit te spreken om Flag Football structureel te laten groeien. Dat past bij onze ambitie: in Apeldoorn spelers opleiden die voldoen aan de normen van een nationaal team. Oftewel: de Apeldoorn Monarchs willen internationals leveren.”

(Artikel gaat verder onder de foto)

Apeldoorn Monarchs

Starten met een PeeWees-team

Als het aan het bestuur ligt wordt er daarom spoedig werk gemaakt aan de start van een team voor kinderen tot en met 12 jaar. “Met de start van een zogenoemde PeeWees-team kunnen de Apeldoorn Monarchs bijdragen aan de opleiding van jong Flag Football-talent. Talent dat we bovengenoemde doel kunnen voorhouden. En terwijl de Olympische droom nog groeit, zullen EK’s en WK’s alleen maar groter, beter en sterker worden. De sport gaat – mits we goed als bond en clubs samenwerken – explosief groeien. Daarbij kunnen we leren van andere sporten zoals damesvoetbal of padel. Sporten die ook explosief zijn gegroeid en waar iedereen graag aan meedoet. Met een eigen team, clinics op de scholen en eventuele scholencompetities kunnen we ervoor zorgen dat de sport snel aan aandacht wint en gaat groeien qua leden. In Apeldoorn, in de regio én landelijk.”

Cheerleading in Apeldoorn

In de slipstream van het American Flag Football dat wij als vereniging bieden zijn we onlangs ook gestart met de oriëntatie en ontwikkeling van een cheerleading-team. Onder leiding van een enthousiaste Maud-Marit Gasly werken we samen om haar “dreamteam” te ontwikkelen. Ook cheerleading is een compleet nieuwe sport in Apeldoorn. “De ontwikkeling van die sport ligt helemaal in handen van Maud-Marit. Cheerleading is echt haar kindje dat nu aan het groeien is. Dat zorgt voor de nodige tijd, zorg en aandacht om ervoor te zorgen dat dit kindje echt gaat groeien in Apeldoorn. Geduld is een schone zaak. Ooit stonden ook wij met ons Flag Football-team met vier mensen op een bijveldje te trainen. Inmiddels staan we met ons team tussen de grote namen en hebben we zelfs al mogen proeven aan het internationale niveau. Met de goede energie kunnen dingen snel gaan”, aldus Randy.

Verwachtingen voor het nieuwe Flag Football-seizoen

Raymond is hoopvol als het gaat op de toekomst: “Als bestuur hopen we een gezonde doorstart te maken na al het coronagebeuren. Ook gaan we graag weer samenwerkingen aan met andere clubs in Apeldoorn en daarbuiten, zodat de sport zich goed kan ontwikkelen. Op sportief vlak willen we ons huidige Flag Football-team behouden voor de landelijke competitie. Met de versterkingen die we nu hebben, willen we doorstomen naar een structurele plek in de middenmoot. Verder hopen we dat de grenzen weer opengaan, zodat we een aantal internationale toernooien kunnen meepikken. Om mee te kunnen werken aan de Olympische Flag Football-ambities willen we ook talententeams opzetten. Dat zaadje willen we gaan planten het komend seizoen. Dat betekent dat we ons  dus veel op scholen in Apeldoorn moeten laten zien. Er is werk aan de winkel. Laten we vooral hopen dat hoe dan ook weer aan de slag kunnen en er met zijn allen een gezond en sportief jaar van kunnen gaan maken.”

Apeldoorn Monarchs

 

Foto’s: Janine Wijngaards

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MEET THE MONARCHS

We zijn een competitieve en recreatieve American Football club. Op dit moment zijn de Apeldoorn Monarchs vertegenwoordigd in de Senior Flag Football-competitie van de Flag Football League Nederland (FFL).