VELD:Sportpark Orderbos: Orderbos 41, 7313 HN Apeldoorn
MEER INFORMATIE+ 31 (0)6 16016666

NieuwsAchttiende plek op King Bowl V voor samenwerkende A-League All Stars

5 mei 20220

A-League All Star I

Afgelopen weekend hebben de Apeldoorn Monarchs samen met de Nijmegen Pirates onder de naam A-League All Stars deelgenomen aan het prestigieuze Flag Football-toernooi King Bowl. Het evenement dat door de pandemie tot twee keer toe werd uitgesteld kwam dit jaar gelukkig weer tot leven. Met zo’n 30 herenteams en 12 damesteam vanuit heel Europa was het toernooi weer internationaal goed gevuld. Er werd fanatiek en fair gespeeld op de velden en het was weer ouderwets gezellig. De King Bowl werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd.

A-League All Stars

Omdat nog niet alle teams het aandurfden om in de nasleep van de pandemie te reizen, kwam er een plek vrij in het volle schema van King Bowl V. Een kort berichtje van organisator Ilja Tersteeg (Utrecht Dominators) was voldoende om in no-time een team samen te spelen met spelers uit de A-League. De A-League is een informele ‘Alternatieve League’ dat is opgezet door teams buiten de Randstad. De league is voornamelijk een kennisplatform waarin coaches en teamcaptains discussiëren over en plannen maken voor de verdere ontwikkeling van Flag Football buiten de Randstad. In het geval de AFBN om logistieke redenen geen competitie kan optuigen, bijvoorbeeld ten tijde van de pandemie, organiseert de A-League een klein toernooi om nieuwe spelers ‘vlieguren’ te laten maken. Uit de koker van deze A-League stelden de samenwerkende Monarchs en Pirates een competitief team samen. Onder de naam A-League All Stars werd deelgenomen aan King Bowl V.

Dag 1

Tijdens de eerste dag van het toernooi kwamen de A-League All Stars sterk uit de startblokken. Nota bene Utrecht Dominators, het organiserende team van King Bowl V, werd – met enig geluk – nipt verslagen (14-7). Tegen het Europese topteam London Smoke viel vervolgens weinig eer te behalen. Het team dat een dag later het toernooi voor de zoveelste keer op zijn naam zou schrijven, versloeg de A-League All Stars met overduidelijke cijfers: 21-0. De Cologne Pandas bleken vervolgens honger te hebben en aten ons team als bamboe op: 29-0. Met twee keer nul punten op het scorebord verdween het optimisme van het begin van de dag.

Gelukkig konden de A-League All Stars tegen La Madeleine Capricornes uit Frankrijk het vertrouwen weer worden opgekrikt. Mats van Kerssen pakte, net als tegen de Dominators eerder op de dag, een cruciale interception, waaruit de A-League All Stars de winnende touchdown konden maken: 21-16. Met iets meer moed kon er zo naar de laatste wedstrijd worden toegeleefd. Daar zorgden de A-League All Stars nog bijna voor een verrassing. Bij een stand van 13-7 voor Mayhem hoopten de All Stars nog één keer te mogen ‘aanleggen’, maar de tijd was op bij de vierde down met nog slechts enkele yards te gaan. Een dag die uiteindelijk eindige met een 2-4 record.

Dag 2

Dankzij de resultaten van een dag eerder mochten de A-League All Stars zich gaan opmaken voor een classificering in de middenmoot. Om het toernooi zo goed mogelijk te eindigen werd er vanaf het eerste fluitsignaal meteen gestreden. En met succes! Utrecht Air Force werd met klinkende cijfers opgerold: 26-0. Daarna stond het team van Winterthur Warriors tegenover de All Stars. Ook de vrolijke Zwitsers konden geen potten breken en verloren het duel met 26-7 van de A-League All Stars. Het gelegenheidsteam mocht zich gaan opmaken voor de 17e of 18e plaats van het toernooi. Voor de A-League All Stars eindigde het toernooi met een tegenstander waartegen het toernooi begon: de Utrecht Dominators. Dit keer kwamen de Utrechters met meer vuurkracht op de proppen. Hoewel de A-League All Stars goed weerstand boden, bleken de Utrechters in deze formatie een maatje te groot: 27-13.

(Artikel gaat verder onder de foto)

A-League All Star I

Tevreden met het resultaat

Bart Ebben van Nijmegen Pirates en Randy Gasper-Rothengatter van Apeldoorn Monarchs waren als kartrekkers van de A-League All Stars meer dan tevreden: Ebben: “Het was best even puzzelen. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk winnen, maar dat is niet zo maar even gedaan. Het zijn twee totaal verschillende teams met verschillende type spelers en speelstijlen. We hebben één keer echt met elkaar getraind toen we hoorden dat we op mochten komen draven. Dan vind ik 4 van de 9 wedstrijden winnen in een internationaal sterk veld écht netjes. Plek achttien is een mooie weergave van waar we met dit team in deze samenstelling staan. Ik ben echt trots op de meiden en jongens met dit resultaat.”

Proeven aan internationaal niveau

Gasper-Rothengatter is ook lovend over het team: “Ik beaam wat Bart zegt. Echt een knappe prestatie voor een nieuw team. Waar ik vooral van genoten heb is dat iedereen op zijn of haar manier weer heeft genoten van zo’n groots internationaal toernooi. We hebben weer veel mooie mensen mogen ontmoeten, we hebben de beste Flag Football-teams van Europa mogen aanschouwen. Tegen ze mogen spelen. Een aantal nieuwe jongens hebben hun eerste minuten gemaakt, hebben kunnen leren van de ervaren atleten om zich heen en hebben met eigen ogen kunnen zien, hoe hoog het niveau van zo’n internationaal toernooi is. De zon scheen, het toernooi liep geolied en iedereen was vooral weer blij. Ik ben dankbaar dat ik deel uit mocht maken van dit team en de community. En zo voelt dat voor de meesten. Volgende keer gaan we voor een hogere plek op de ranking.”

Smaakt naar meer

Ebben: “Dit smaakt in elk geval naar meer. We kunnen niet altijd en overal op volledige sterkte aantreden als Pirates. Sommige spelers van ons spelen ook tackle, ze werken in weekenden of hebben een druk gezin. Het is dus mooi dat we in ons A-League-netwerk kunnen rekenen op spelers via onze partnerships. Zo gaan we in het weekend van 18 en 19 juni wederom als A-League All Stars op pad. Dit keer gaan we naar Wesel, net over de grens bij Duitsland. Daar spelen we de Donkey Bowl. Iets kleinschaliger dan King Bowl, maar minstens zo gemoedelijk. Dan hebben we wederom een mogelijkheid om weer samen te spelen én kunnen we spelers die nu willen proeven aan Flag Football meteen de kans geven om ervaring op te doen. Hopelijk kunnen we zo bijdragen aan een goede ontwikkeling en dynamiek van onze sport in deze regio.”

Winnaars

En dan waren er natuurlijk winnaars. Bij de heren gingen London Smoke ervandoor met de eerste prijs. In de finale versloegen zij Cardiff Hurricanes met 34-26. Het beste Nederlandse teams waren de Hyena’s uit Den Haag. Zij overrompelden Machester Titans in de strijd om het brons: 34-0. Bij de dames pakten de spectaculaire Domzile Tigers uit Slovenië de eerste prijs. Eagle Force 2 uit Duitsland werden daardoor tweede. Het eerste team van Eagle Force greep naast het brons. Die medaille werd na een spannende strijd op ‘shoot-outs’ beslist in het voordeel van de Molosses Red Lips uit Frankrijk. Alle resultaten van King Bowl V vind je hier.

Wil je zelf een keer Flag Football spelen? Stuur ons dan een berichtje. Dat kun je doen via deze pagina op onze website.

A-League All Star I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MEET THE MONARCHS

We zijn een competitieve en recreatieve American Football club. Op dit moment zijn de Apeldoorn Monarchs vertegenwoordigd in de Senior Flag Football-competitie van de Flag Football League Nederland (FFL).